LUOTETAAN LÄHTÖKOHTAISESTI

Esiymärrys voi olla väärä.

Kohdatessa outo ihminen, saatamme joko yliarvioida tai aliarvioida hänet. Hienosti pukeutuneen ”liituraitamiehen” olemus huokuu luottamusta ja viisautta. Vastaavasti huolimattomasti pukeutunut ja epäsiisti antaa itsestään epäluotettavan tai jopa tyhmän vaikutelman. Lähempi tutustuminen saa aikaan yllätyksen kun ensivaikutelma onkin todellisuuden vastakohta.

Esiymärrys ihmisestä voi syntyä toisilta ihmisiltä kuulemiemme arvioiden tai huhujen perusteella. Esikäsitys ohjaa kohtaamistilanteessa käytöstämme. Entäpä jos se onkin väärä? Luottamustamme ”ostettaessa” meitä saatetaan ohjata jopa tietoisesti harhaan.

Tutustuessamme uuteen ihmiseen ei kannata kiinnittää liikaa huomioita ulkoiseen olemukseen. On hyvä unohtaa huhut tai toisten määrittelyt ja muodostaa itse henkilöstä aidon kohtaamisen avulla oma käsitys. Lähtökohtaisesti jokaiseen ihmiseen kannattaa suhtautua siten että hän on kunniallinen, rehellinen ja viisas ihminen.

”On hyvä odottaa muilta hyvää, toimia siltä pohjalta, että muut ovat rehellisiä ja kunniallisia, sillä kun heihin suhtautuu sillä tavoin, houkuttelee usein esiin rehellisyyttä ja kunniallisuutta.” -Nelson Mandela