TAPASIMME MUTTA EMME KOHDANNEET

Harjoita myötätuntoa – kaikkia kohtaan.

Olen kiitollinen ihmisistä, jotka haluavat kohdata minut. Arvostan heitä erityisesti silloin kun koen itse tulleeni ohitetuksi.

Kohtaaminen ja ohittaminen ovat ihmisten sosiaalisessa kanssakäymisessä toistensa vastakohtia. Tapaaminen on niiden välimuotona pinnallista moikkaamista. Voidaaan todeta että ”tapasimme mutta emme kohdanneet”.

Ohittaminen on tietoista, tapaamisen ja kohtaamisen väistämistä. Tilanteessa tuntemani ihminen tiedostaa minut mutta väistää, kääntäen esimerkiksi katseensa tai kulkusuuntansa toiseksi. Vaihtaa kadun toiselle puolen. Inhimillistä ja ymmärrettävää mutta ei hyväksyttävää. Olen syyllistynyt siihen myös itse.

Kun olen kokenut ohitetun ihmisen tunteen, toivon etten koskaan tulisi itse ohittaneeksi ketään. Voin vain kuvitella sen ihmisen ahdistuksen, joka syystä tai syyttä tulee aina ihmisten ohittamaksi. Jokainen meistä, epämiellyttävinkin ihminen kaipaa lopulta myötätuntoa.

”Jos haluat tehdä ihmisiä onnelliseksi, harjoita myötätuntoa. Jos haluat tehdä itsesi onnelliseksi, harjoita myötätuntoa.” -Dalai Lama